Şcoala spatelui – informaţii care trebuie aplicate de orice persoană

images (2)Afecţiunile coloanei vertebrale şi durerile de spate au început să fie din ce în ce mai frecvente, afectand şi populaţia tanară.

Durerea joasă de spate este o problemă serioasă de sănătate. Ea se poate manifesta ca o durere uşoară, un discomfort pană la o durere ascuţită, severă, care persistă şi poate împiedica desfaşurarea activităţilor zilnice. Deseori durerile acute se pot rezolva cu îngrijire adecvată timp de cateva săptămani, urmand un program de kinetoterapie adaptat persoanei respective, însă durerile uneori pot continua şi pot produce în timp probleme grave de sănătate.

Pentru a evita pe cat este posibil aceste dureri este bine să aplicăm cateva sfaturi în viaţa de zi cu zi:

1.Este important să conştientizăm poziţia adoptată în diverse activităţi, pentru a nu genera durere. De exemplu la birou trebuie să adaptam înăltimea scaunului în aşa fel incat genunchii trebuie să se afle la o înălţime uşor mai mică decât şoldurile, iar tălpile picioarelor tale trebuie să fie lipite de pământ. Partea de jos a spatelui să atingă acea parte a scaunului în care spătarul se uneşte cu zona pe care te aşezi. De asemenea, braţele trebuie să stea pe lângă corp şi să formeze un unghi de 90 de grade atunci când, de exemplu, scrii ceva.Trebuie evitată pe cât posibil poziţia picior-peste-picior deoarece îngreunează circulaţia sângelui, iar dacă totuşi o adoptaţi nu staţi aşa mai mult de 10-15 minute.

De asemenea este important să nu staţi prea mult timp pe scaun, dar daca o faceti, la intervale de cel mult o ora faceţi cativa paşi şi un exercitiu de relaxare a coloanei (din picioare, aplecaţi-vă în faţă, din trunchi/şolduri, arcuiţi coloana şi lăsaţi mâinile să cadă, cu capul în jos, până ce simţiţi că se relaxează coloana).

pozitia-corecta-la-birou

2. Greutatea maximă a obiectelor pe care le ridicaţi şi căraţi să nu depăşească 5 Kg. Căratul obiectelor se face cu ambele mâini, pentru a nu genera scolioze, deci este interzis căratul obiectelor grele într-o singură mână!

3. Rudicarea obiectelor NU se face prin aplecarea înainte (flexia) a trunchiului!

Trebuie să se facă flectând coapsele şi genunchii, cu spatele – coloana vertebrală lombară – în poziţie dreaptă; în acest fel, spatele şi abdomenul se contractă concomitent. Se poate aduce un membru inferior – cel afectat – în cumpănă, cu sprijin pe membrul inferior sănătos, sau fandare pentru ridicarea obiectelor, îndepărtarea picioarelor, aplecare în genuflexiune şi trunchiul drept.

M13.24. Trebuie evitate mişcările de răsucire a trunchiului. Ridicarea din pat se face din stând pe partea sănătoasă, cu genunchii îndoiţi (flectaţi), ca un tot.

5. Trebuie evitată expunerea la frig si umezeală.

6. Scaderea în greutate la persoanele supraponderale.

7. Tocurile sa nu depaşească 4 cm înaltime; talpa incalţărilor să fie moale;

POSTURI ANTALGICE pentru scăderea durerii:

● Întins pe spate (decubit dorsal), capul şi umerii ridicati pe o perna, genunchii
îndoiti (flectati) cu un sul sub ei, picioarele sprijinindu-se pe talpi;
● Întins pe o parte (opusa celei corespunzatoare durerii), cu mana sub cap şi aşezată pe
o perna subţire, genunchii îndoiti spre piept cu o perna între ei; cu mana libera ţine o
perna usor incalzita pe care o preseazî uşor pe abdomen;
● Decubit dorsal cu şoldurile şi genunchii îndoite în unghi drept, gambele sprijinite pe un scăunel
sau cutie;
● Decubit ventral (pe burtă) cu /fără pernă sub abdomen, capul întors pe partea opusă
membrului dureros;
● Orice altă pozitie în care durerile se ameliorează sau dispar.posturi _r1_c1

Un gând despre “Şcoala spatelui – informaţii care trebuie aplicate de orice persoană

Lasă un comentariu